Gorée

Het eiland Goree

Met onze huurauto van Excursions reden we tot in Dakar, waar we een overzetboot moesten nemen naar Goree.

 Goree is een klein autovrij eilandje gelegen op 3 km van Dakar. De smalle straatjes met de kleurrijke huisjes brengen je in mediterrane sferen. Vanuit Dakar kun je er met een ‘chaloupe’ (ferry) in 20 minuten naar toe varen. Het beste is om er de ferry van 10u te nemen, dan kan je nog met de middag terug. De nauwe straatjes, de koloniale huizen in zachtroze tinten en de bloeiende bougainville roepen een mediterrane sfeer op. Het is er heerlijk rustig, bloemrijk en er rijden geen auto’s.

porte de non-retour Goree

Foto van “Porte de non-retour”, van waaruit miljoenen slaven verscheept werden en een 2de foto van het monument van de afschaffing van de slavenhandel.

 

Maar Gorée is vooral een ontmoeting met de geschiedenis. Een bezoek aan het “Maison des Esclaves” (gebouwd in 1784) zal niemand onberoerd laten. In de benedenverdieping werden de slaven opgesloten volgens geslacht, leeftijd en gewicht. Zij die geen 60 kg wogen werden ‘vetgemest’ tot ze het vereiste aantal kilo’s bereikt hadden om vervolgens gedeporteerd te worden. De welbespraakte gidsen laten je de drama’s en de ellende van de slavenhandel voelen met de blik naar “de nieuwe wereld” aan de overkant.

In totaal wordt geschat dat er 12 MILJOEN negers uit Afrika ontvoerd zijn om als slaaf te worden verkocht. Door het feit dat er altijd stammenoorlogen waren in Afrika en dat de stammen elkaars mensen als slaaf gevangen namen. Voornamelijk de Hollanders kochten die slaven dan weer voor wat spiegels en kralen. Heel veel slaven zijn ingescheept op het eiland Goree, voor de kust van Senegal. Goree is afkomstig van het Nederlandse “Goede Reede”. Goedereede of kortweg Goeree betekent veilige haven, een goede plaats om met schepen aan te leggen. Opstandige slaven werden overboord gegooid. Er wordt geschat dat slechts de helft van de slaven de reis naar Amerika overleefde.

 

Op het eiland zelf is toerisme voornamelijk een bron van inkomsten.
Hier leerden we ook hoe de zandschilderijen worden gemaakt.

 

Naar een andere excursie