Joal-Fadiouth

De grootste Baobab vlakbij Fadial

In combinatie met een bezoek aan het schelpeneiland Joal Fadiout, reden we langs Fadial waar de grootste baobab van de streek te zien is.

 

Deze boom wordt “Le Baobab Sacré” genoemd. Deze boom zou de grootste baobab van Senegal zijn. De stam is hol heeft een omtrek van 32m.

Vroeger werden er mensen in begraven, “Griots”, zij die niet op het land werkten, zoals ronddolende zangers, muzikanten en verhalenvertellers. Nu kunnen de toeristen er een kijkje in nemen.

Joal-Fadiouth

Joal-Fadiouth zijn 2 schelpeneilanden aan het eind van de Petite Côte, op 114 km van Dakar.
Joal-Fadiouth kan je enkel bereiken via een 800 meter lange houten voetgangersbrug. Deze eilanden werden gevormd door het eeuwenoude afval van schelpen die van de schelpdierenvangst afkomstig zijn. De grond is hierdoor wit, en in fel zonlicht verblindend. Fadiouth doet dienst als kerkhof. Negentig procent van het dorp Joal is katholiek, in tegenstelling tot de vijf procent katholieken voor het hele land Senegal.

Joal is de geboorteplaats van de eerste president van de republiek Sénégal en daar is voor hem ook een gedenkteken geplaatst.Het schelpeneiland heeft geen gemotoriseerd vervoer waardoor de rust die het eiland uitstraalt hier indrukwekkend is. De schelpen die je hier ziet worden ook gebruikt in de lokale architectuur en kunst.

Fadiouth heeft grote christelijke en islamitische bevolkingsgroepen met begraafplaatsen op een tweede schelpeneiland waar mensen van de beide religies zij aan zij worden begraven.

 

Het bezoeken van deze begraafplaatsen is een sereen gebeuren dat heel wat indrukken nalaat.

Een andere bezienswaardigheid hier zijn de graanschuren op palen in het water.

Naar een andere excursie