Lac Rose

Het Roze Meer (Frans: Lac Rose; officieel: Lac Retba ) is een zoutmeer dat op 25 km van de hoofdstad Dakar van Senegal gelegen is. Het is door duinen gescheiden van de Atlantische Oceaan. Het gebied waarin het meer ligt, werd pas bekend toen de eindstreep van de rally Parijs-Dakar op deze plaats was. Het meer is een waar natuurwonder want het water bevat een zeer grote hoeveelheid zout (tien keer meer dan het gewone zoutgehalte van de zee).

 

Het dankt zijn naam aan de kleur van het water, die rose-achtig tot mauve is al naar het moment van de dag. Dit is te wijten aan het feit dat de hoge zoutconcentratie het licht anders breekt en aan de aanwezigheid van rode plankton en microbacteriën.

saly senegal lac rose

 

Door de hoge zoutconcentratie (300-480 g/l) is vrijwel geen leven in het water mogelijk en blijven baders in het water drijven als in de Dode Zee. Het meer is drie meter diep, waarvan anderhalve meter uit zout bestaat en anderhalve meter uit water. Het water komt ondergronds vanuit de oceaan onder de duinen door zodat het gezuiverd wordt.

Het meer heeft een oppervlakte van 3 km².   Aan het meer is ook een restaurant gelegen waar je een eenvoudige maaltijd zoals kip met frietjes kan eten. Let wel op met de pikante saus “vas-y-molo”, dit is zéér straf!!

Na het drijven op het heel warme zoutwater, hou dan wat muntjes klaar voor degene die je met een emmer fris zoet bronwater zal afspoelen.

Lac Rose

Voor onze verplaatsing naar Dakar en het roze meer hadden we een wagen gehuurd bij Esprit Evansion Quads. We waren wel heel tevreden over de wagen (Kia Picanto, nieuw) met airco en konden door zelf te rijden ook eens kennis maken met het verkeer langs Senegalese wegen. Met onze gids, Raymond, raakten we in de voormiddag zonder problemen in Dakar, vanwaar we de overzet maakten naar het eiland Goree en in de namiddag tot aan de Lac Rose reden.

Het was ideaal om deze twee uitstappen te combineren en het is wel belangerijk om op het juiste moment van de dag het meer te bezoeken, zonder de specifieke lichtinval van de zon kan je de roze kleur niet zien.

 

Naar een andere excursie