Senegal

Geografisch

De republiek Senegal bevindt zich in het westen van Afrika. Aan de westkust van het land ligt de Atlantische Oceaan, in het noorden wordt Senegal begrenst door Mauritanië, in het oosten door Mali en in het zuiden zijn Guinee en Guinee Bissau de buurlanden. Op het grondgebied van Senegal ligt ook het land Gambia: dat is dus een land in een land als het ware.

Senegal heeft een totale oppervlakte van 196722 km² (6,4 keer groter dan België). 
De Senegal, de Saloum, de Gambia en de Casamance zijn de vier grote rivieren die door Senegal stromen. Het land heeft ruim 13 miljoen inwoners, waarvan maar ongeveer 42% in de grote steden woont en 58% op het platteland leeft.

 

Senegal is over het algemeen erg vlak, maar diverse geografische streken maken een verdeling in het land:
in het noorden vind je de Sahel het steppegebied van de Senegal-rivier),
in de streek van Fouta en het Ferlogebied vind je halfwoestijn
in het zuiden van het land (Casamance en Gambia) bevindt zich een nogal vochtig subtropisch gebied.
Hier zie je dan voornamelijk dichtbegroeide tropische oerwouden met bosrijke savannes.
Verder heeft Senegal ook heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee en in het westen vind je nog enkele steile hellingen.

BAOBAB

 

Klimaat

Meer dan door het reliëf wordt het landschap bepaald door het klimaat. Er is een korte regentijd in de maanden juli tot november; de rest van het jaar is droog en heet. Dat betekent dat de vegetatie op de eindeloze vlaktes – savannen – voor een groot gedeelte bestaat uit stugge grassen en doornige struiken, zoals ‘kamelendoorn’, met hier en daar acaciabomen of baobabs.

De indruk die zo’n landschap achterlaat is die van een gruwelijke schoonheid: eindeloos, hard, heet, meedogenloos. De kuststrook alsmede de stroomgebieden van de grote rivieren zijn door de invloed van zeewind en water zowel gematigd van klimaat als groen en rijk aan vegetatie (zoals uitgestrekte mangrovebossen in de Sine Saloum Delta of de Casamance).

Flora en Fauna

In het noorden van Senegal komt door de droogte voornamelijk savannelandschap voor. Hier groeien vooral veel struiken, lage grassen en wat acacia’s. In deze droge streken is de baobab of apenbroodboom, de meest karakteristieke boom van Afrika, een veelvoorkomend verschijnsel. De boom is zo’n 20 meter hoog en heeft een levensduur van wel meer dan 1000 jaar.De baobab heeft een uitzonderlijk dikke stam en grillige takken die het grootste deel van het jaar kaal zijn. Het is net of de boom op zijn kop staat met de wortels in de lucht. Bijna alle onderdelen van deze boom worden door de bevolking voor van alles en nog wat gebruikt. De baobab speelt in talloze Afrikaanse mythen en legenden een rol.

Bevolking en Religie

Bevolking

In Senegal wonen ruim 13 miljoen mensen, die verdeeld zijn over een groot aantal etnische groepen. Ruim 40% van de bevolking behoort tot de Wolof. De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr (ca. 15%) zijn voornamelijk landbouwers en wonen vooral in de regio’s Thiès en Fatick.De Peul (ca. 12%) waren handeldrijvende nomaden en veehouders die in het noorden, midden en zuidoosten wonen. De meeste Peul trekken nu niet meer rond maar wonen in de Senegal-vallei en de Casamance. Ze vallen op door hun lichte huidskleur. De Toucouleur (ca. 11%) zijn landbouwers en wonen in het noorden langs de Senegal-rivier.De Diola (ca. 6%) wonen in de Casamance. Door de geïsoleerde ligging, historische en godsdienstige achtergronden, en toenemende vestiging van de Wolof in de Casamance, is het gebied waar de Diola wonen een bron van conflicten. ReligieSenegal is een islamitisch land, zo’n 95% van de bevolking hangt het moslimgeloof aan. De Toucouleurs waren de eersten die zich bekeerden tot de islam, meer dan duizend jaar geleden.

De andere bevolkingsgroepen zouden de islam pas in de 19de eeuw aannemen, vooral uit verzet tegen de christelijke Fransen. Overigens zijn de meeste Senegalezen bepaald geen fanatieke moslims. Zo hebben ze er geen moeite mee om christelijke feestdagen te vieren. Gewoon, omdat er dan weer wat te feesten valt.

Economie

Senegal heeft een vrij zwakke economie, maar weet de laatste jaren toch een groei van 5 tot 6 procent per jaar te bereiken. De agrarische sector is de grootste. Zo exporteert Senegal grote hoeveelheden pinda’s en katoen, vis en visproducten.

De laatste jaren is de winning van fosfaten goed op gang gekomen en die vormen nu het op een na belangrijkste exportproduct. Daarna komen pas de pinda’s en de olie die daaruit wordt gewonnen. In de vruchtbare Casamance, ten zuiden van Gambia, worden fruit en groenten geteeld.

De huidige president is Macky Sall, die op 2 april 2012 werd Sall president van Senegal.De lokale munt is de CFA (XOF)Zie Oanda, 1000 CFA is ongeveer 1,52 Euro of omgekeerd voor 1 euro heb je ongeveer 655 CFA. Kostprijzen van courante artikelen vind je hier: au-senegal.com

Cultuur

Taal

De officiële taal is het Frans, maar de meest gesproken taal is het Wolof.Ca va?
De Senegalese samenleving draait rond begroeten. Iemand niet begroeten kan beledigend overkomen. De begroeting gaat gepaard met een lach, een handdruk en een “ça va”.De ochtendlijke groet volstaat niet voor de hele dag. Als je elkaar in de namiddag weer tegen het lijf loopt, groet je opnieuw.

Soms is dit met de arabische term “Salaam maleikoum”, waarop de ander “Maleikoum salaam” antwoordt.In het Wolof gaat dat als volgt:
“Nanga def?” – “Mangi fi”. 
Dank u wel = “Djieredieuf”De Senegalezen zijn trots op hun “teranga” (gastvrijheid) en ze zullen je dan ook vaak vriendelijk te woord staan.

Muziek

Overal in Senegal hoor je muziek. Altijd is er wel iemand die op een djembe trommelt of een ballafoon (een soort xylofoon met kalebassen als klankkast) bespeelt.
De bekendste Senegalese muzikant is Youssou N’Dour, die wereldberoemd werd door zijn samenwerking met Peter Gabriel en Sting en door zijn duet “Seven Seconds” met Neneh Cherry. Youssou N’Dour is nu ook minister van cultuur en toerisme.
Andere grote namen in de Senegalese muziek zijn Ismael Lo en Baaba Maal.

Gastronomie

Wist je dat het nationaal gerecht van Senegal De Tiébou Diène is?

Het is een gerecht dat bestaat uit rijst en vis. Allereerst moet de vis gedroogd worden. Vervolgens wordt hij samen met uien in olie gebraden om tenslotte te sudderen in een tomatensaus met groenten. De rijst wordt gekookt moet worden in het kookvocht van het gerecht.Een ander typisch Senegalees gerecht is Poulet Yassa, dit is kip met rijst met veel ajuinsaus.Hoewel Senegal een grote moslimbevolking heeft, is bier makkelijk te krijgen in hotels en bars. Restaurants serveren meestal ook bier.

poisson séché
poisson séché

In Senegal vind je twee bieren: Flag Spéciale (33cl/50cl, 5%) en Gazelle (66cl, 4,5%). Flag is algemeen duurder, maar populairder.Fruit is een er lekkernij. Je vind er bananen, mango’s, papaye, sinaasappelen, corrosols en goyaven. Ook meloenen, watermeloen kan je hier kopen.

corrossol
corrossol
Mangoboom
Mangoboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *