Sine-Saloum

Sine Saloum

We vertrokken vanuit Saly en reden via de pistes doorheen enkele dorpen. Nog voor de middag kwamen we aan in Ndangane.

In NDANGANE maakten we een tocht met de pirogue van Malé dit DIAWARA, piroguier en gids op de eilanjes van de saloum.

Mangroves

Mangroven zijn altijdgroene bomen of struiken. Ze verdragen zoutconcentraties die voor andere planten dodelijk zijn. Sommige soorten staan zowel bij eb als bij vloed in het brakke water en nemen lucht op door kleine openingen in de schors van de luchtwortels. Langs de Senegalese kustlijn, rivieren en eilanden overwinteren heel wat Europese watervogels zoals bosruiters, regenwulpen en oeverlopers. Ook de visarend en enkele van onze kleinere zangvogels zoals de kleine karekiet en de tjiftjaf. Ook voor vele Afrikaanse soorten zijn de mangrovegebieden erg belangrijk. De bonte ijsvogel, de reuzenstern en de heilige ibis zijn vaste klanten en duizenden reigers vinden hun voedsel in het ondiepe water. Een zeldzame bewoner is de West-Afrikaanse lamantijn (plantenetende zeekoe), die voelt zich uitstekend thuis in het mangrovegebied.

Sociaal economisch

De grote opbrengst van garnalen en vis uit een gezond mangrovegebied is een belangrijke voedselbron voor de lokale inwoners. Een deel van de vangsten verkopen ze aan de stadsbewoners. Het hout van de mangrovebomen is erg stevig en wordt gebruikt voor de aanmaak van houtskool. Het dient ook voor de bouw van huizen, hutten en omheiningen. Op de luchtwortels groeien uitstekend eetbare oesters die een zeer grote bron van inkomsten vormen voor de lokale bevolking. Het zijn vooral de vrouwen die instaan voor de oogst van de oesters.

Oceanium Om de problemen aan te pakken richtten een aantal Senegalezen de vereniging Oceanium op. Die vereniging werkt samen met de lokale bewoners aan een ambitieus project om mangrovewoud aan te planten en andere boomsoorten te planten voor brandhout en vruchten. Tegelijkertijd organiseren ze educatieve lessen over duurzaam gebruik van dit rijke ecosysteem.

Voor een romantische ziel zijn de mangrovegebieden in Senegal het paradijs. Voor de bevolking die dagdagelijks leeft van de visvangst in dit gebied is het paradijs een plaats om te overleven.

 

Les Cordons Bleus

Na de uitstap met de priogue was het tijd om een hapje te eten, en dat deden wij in “Les Cordons Blues“, een lekkere keuken en ook een zalig zwembad.

Wie dit wil kan ook met een kleine helicopter een vlucht maken over de delta van de Sine-Saloum.

 

 

 

Naar een andere excursie