herfst seizoen

Melancholie in donkere dagen, tussen “Black Friday” en “Blue Monday”

 

Bijna eind november, volop in de herfst, regen, wind en korte dagen zonder zon. Triest, met heimwee kijken we terug naar betere tijden.

 

Corona

Tot in februari 2020 dacht ik bij het woord "corona" aan de dagrijlichten van nieuwe auto's. Het is bijna altijd een ledverlichting, vaak in creatieve vormen rondom de randen van de koplampunit. Voor anderen betekende "corona" eerder een soort bier, of een verzekeringsmaatschappij, maar zeker niet het ziektebeeld dat we daarna leerden kennen.

Corona tot februari 2020

Al onze herinneringen uit 2020 zullen blijvend verbonden worden aan dit coronatijdperk. Sluiting van de horeca, hamstergedrag bij eerste berichtgeving over mogelijke lockdown, heel strenge maatregelen bij de eerste lockdown in maart en april, gesloten grenzen binnen Europa, sluiting van de scholen, avondklok, sluiting niet essentiële winkels in tweede lockdown, enz...

Ongezien, nooit gedacht dat dit ons kon overkomen.

Melancholie

Druilerige dagen, weinig daglicht en koude temperaturen. Van "Black Friday" tot aan "Blue Monday" (derde maandag van januari).Tijdens de wintermaanden ontstaat bij vele mensen een seizoensgebonden depressiviteit. Dit kan leiden tot melancholische gevoelens en zelfs depressiviteit.  De maand december is niet alleen "de donkere maand" maar ook de laatste maand van het jaar. Het einde van het jaar.  Melancholie is het verdrietig terugkijken op het verleden of op een onvervuld verlangen.

cigne mélancolique

Ik las het essay "Melancholie van de onrust",  geschreven door Joke J. Hermsen, verkrijgbaar bij Bol, klik op de link hieronder:

In dit essay onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt, Ernst Bloch en Lou Andreas-Salomé wanneer de mens nog over voldoende macht, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

Een duidelijk en vlot geschreven essay, gepubliceerd in 2017, maar zeker ook heel interessant in deze tijden, waar de corona lockdown nog meer bijdraagt aan de negatieve melancholie. We hebben sociale verbondenheid en een culturele activiteiten nodig, maar nu kunnen we enkel digitaal onze sociale contacten onderhouden.

 

Licht aan het einde van de tunnel.

Stilaan komt er meer hoop op een toekomst die weer terug normaal wordt. Het virus zal uiteindelijk wel overwonnen worden, al duurt het nog wel even.

 

 

Licht aan het eind van de tunnel

Een heel simpel klein hulpmiddel om tijdens deze donkere winterdagen toch wat meer licht te ervaren: vooral ook mogelijk nu we veel van thuis uit werken

  • Lichttherapie
    Een kleine en handige tool om tijdens het kantoorwerk binnen een lichttherapie toe te passen: De  Beurer TL30 - Daglichtlamp - Compact en dun - 20x12cm - klik op de link, apparaat te koop via bol.com
    Deze TL30 daglichtlamp zorgt ervoor dat jouw daglicht tekort in de winter wordt gecompenseerd. Door het kleine formaat is deze lamp handig mee te nemen en op te bergen. Het standaard kan op verschillende manieren worden gemonteerd zodat je altijd de juiste hoek kunt kiezen voor jouw situatie.

Apparaat geschikt voor: Uitgerust gevoel | Tegen vermoeidheid | Stemmingsverbetering | Energieboost | Anti winterblues | Anti-stress CE gecertificeerd

 

Een tweede aanrader is een leuke bloem of kamerplant in je huiskamer of thuiskantoor, dat fleurt je interieur op en brengt je op meer positieve ideen.

Neem alvast een kijkje op de shop van deze website: Annies Shop

Annies Shop

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *