Je bekijkt nu Facebook gegevens gelekt

Facebook gegevens gelekt

Door een fout in het beveiligingssysteem van Facebook zijn de gegevens van ruim 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers gelekt en aangeboden op een hackersforum.

Het gaat hier eigenlijk om de gegevens van een oud datalek van 2019 die nu in zijn geheel gratis aangeboden worden.

Vele mensen denken hierbij: “gelukkig heb ik op facebook nooit mijn telefoonnummers gegeven”, maar ja, als je ook met WhatsApp werkt, dan is de er de link naar jouw profiel.

 

“Het kan een zeer persoonlijke vorm van phishing worden”, waarschuwt ethisch hacker Inti De Ceukelaire. “Als mensen bijvoorbeeld op Facebook hun familieleden herkenbaar hebben gemaakt kunnen criminelen zich bijvoorbeeld voordoen als je zoon of dochter om je zo op te lichten.”

Als je wil weten of jouw telefoonnummer ook gelekt is, dan kan je dit raadplegen op deze website: https://benikerbij.be/

 

Welke gegevens zijn er gelekt?

 

Naast telefoonnummers bevat de dataset de Facebook ID, de volledige naam, de geboortedatum, soms het mailadres, het geslacht, wanneer het account werd aangemaakt, de locatie, de vorige locatie en de bio van het account (afhankelijk van wat er ingevuld en publiek was).

Security-onderzoeker Alon Gal meldt dat het gaat om telefoonnummers, Facebook-id’s, volledige namen, locaties, voorgaande locaties, geboortedata, geslacht, relatiestatus, bio-teksten, datum van accountcreatie, werkgever en e-mailadressen.

Het kwaad is geschiedt, zelfs als je nu je facebookaccount verwijdert, de gegevens zijn toch gelekt. Je kan enkel opletten voor berichten en niemand meer vertrouwen, ook berichten die lijken gestuurd te zijn van je eigen familie of vrienden.

‘;–have i been pwned?

De database voor het opzoeken van gelekte telefoonnummers is verschillend van de ‘Have I been pwned’ site.

De database is aan Have I Been Pwned toegevoegd, maar omdat die werkt op basis van e-mailadressen, noteert de site 2,5 miljoen accounts in plaats van 533 miljoen.

Via haveibeenpwned.com kan je aan de hand van je e-mail adres opzoeken of je privégegevens of wachtwoorden gelekt zijn in eerdere hacks.

Op “havibeenpwned” staat vermeld op welke websites je wachtwoorden gelekt zijn. Op die manier kun je ze op die specifieke websites aanpassen.

 

Oplossing: Veilige wachtwoorden

 

Het beste wat je kan doen is er voor te zorgen dat je voor elke account op elk platform een ander wachtwoord hebt.!

Maak veilige wachtwoorden of beter nog WACHTZINNEN (langer!!) voor en maak specifiek voor elke login een ander.

Bijhouden met de KEEPASS zie downloadlink voor deze tool: https://keepass.info/

Bij sommige accounts kan je extra beveiligen door Multi-factor Authentication. Maak daar ook gebruik van!

 

Geef een reactie